BRÖD

Lingonbröd

22 port


Ingredienser

2,5 dl Rågmjöl fullkorn 
2,5 dl Dinkelmjöl, siktat
0,5 dl Havrekli 
1,0 dl Solrosfrö 
1,0 dl Mathavre ej kokt
2,0 tsk Joderat salt 
5,0 dl Filmjölk fett 3% berikad 
1,0 dl Lingonsylt 


Tillagningsinstruktioner

2 tsk bikarbonat per 5 dl degspad (filmjölk).

1. Klä en 1,5 liters brödform med bakplåtspapper och sätt ugnen på 170 grader.
2. Blanda mjöl, kli, frön, mathavre, salt och bikarbonat i en skål.
3. Tillsätt filmjölk och lingonsylt och blanda ordentligt. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 90 minuter.
4. Stjälp upp brödet och låt svalna under duk.


NÄRING PER PORTION

95,7 kcal

3,2 g protein

2,7 g fett

13,1 g kolhydrater

2,3 g fibrer

0,7 g mättat fett

2,8 g sockerarter totalt

0,6 g salt

Råglimpa, osötad

50 port


Ingredienser

10,0 dl Vatten kranvatten 
10,0 dl Rågmjöl fullkorn 
1,5 msk Joderat salt 
1,0 förp Jäst torkad 
15,0 dl Vetemjöl 


Tillagningsinstruktioner

KRYDDOR
Ev valfria brödkryddor, exempelvis anis, fänkål, kummin eller pomerans.

1. Koka upp 5 dl vatten och häll över 4 dl grovt rågmjöl. Rör om och låt det bli en tjock gröt.
2. Häll över 5 dl kallt vatten och rör om.
3. Häll i 1 påse torrjäst eller 50 g vanlig jäst och salt. Här kan du, om du vill, tillsätta olika smaksättningar, som exempelvis brödkryddor, torkad frukt, frön eller nötter.
4. Tillsätt 6 dl grovt rågmjöl och 15-16 dl vetemjöl.
5. Knåda för hand i ca 10-15 minuter (ger ordentlig styrketräning) eller kör i maskin ca 10 minuter på låg fart eller tills degen är riktigt smidig.
6. Lägg degen i bunken och lägg plast över. Låt den jäsa ca 1-2 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
7. Strö ut lite grovt rågmjöl på bordet och häll ut degen. Dela den i tre bitar och platta ut dem till ca 1-2 cm tjocklek. Forma tre limpor genom att rulla ihop plattorna. Lägg limporna på en plåt med plåtpapper med skarven nedåt. Rulla gärna limporna i lite grovt rågmjöl eller frön och du kan även skåra dem lite lätt med en vass kniv för dekoration innan jäsningen.
8. Ställ in plåten/plåtarna i kall ugn. Där kan brödet jäsa dragfritt och utan att ytan torkar. Låt jäsa ca 1 timme, eller tills dess att brödet jäst upp till dubbel storlek.
9. Ta ut plåten/plåtarna ur ugnen och sätt den på 250 grader. Ställ in en liten ugnsfast form eller skål i ugnens botten.
10. När ugnen har blivit varm ställer häller du 1 dl varmt vatten i skålen formen, ställer in bröden i den nedre delen av ugnen och drar ner värmen till 200 grader (varmluftsugn: 175 grader). Grädda limporna ca 40 minuter eller tills de har fått fin färg och det låter ihåligt när du knackar under dem.

Låt svalna utan bakduk för knaprig skorpa.

Om man har bråttom så kan man tillsätta lite mer jäst så jäser det snabbare, men låt det gärna ta tid, för då blir det godare, saftigare och lite segt i konsistensen. Dessutom gör lång jästid eller surdegsjäsning att vi kan tillgodogöra oss mineralerna i grovmjölet bättre.


NÄRING PER PORTION

98,6 kcal

2,5 g protein

0,5 g fett

19,4 g kolhydrater

2,6 g fibrer

0,1 g mättat fett

0,5 g sockerarter totalt

0,6 g salt

Frökex

20 port


Ingredienser

120,0 gram Havregryn glutenfria
40,0 gram Majsstärkelse 
1,0 dl Solrosfrö 
1,0 dl Pumpafrö 
0,5 dl Linfrö hela 
1,0 tsk Havssalt 
2,5 dl Vatten kranvatten 
0,5 dl Rapsolja 


Tillagningsinstruktioner

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt kallt vatten och olja och rör om till en lös smet. Låt stå och svälla i ca tio minuter.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper, ca 30x40 cm. Var noggrann så att det blir jämt och inga tomma fläckar för då kan kexen gå sönder.
4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär eller sporra i lämpliga bitar. Grädda ytterligare ca 40 minuter.

Ät som de är eller med något pålägg.

Förvara i en burk med lock.


NÄRING PER PORTION

92,1 kcal

2,6 g protein

6,5 g fett

5,4 g kolhydrater

1,7 g fibrer

0,7 g mättat fett

0,2 g sockerarter totalt

0,2 g salt

Kalljästa frukostfrallor

8 port


Ingredienser

25,0 gram Jäst färsk 
2,5 dl Vatten kranvatten 
1,0 msk Olivolja 
1,0 msk Honung 
1,0 tsk Salt m. jod 
1,0 dl Mathavre ej kokt
1,0 dl Vetekli 
5,0 dl Vetemjöl


Tillagningsinstruktioner

1. Smula jästen och blanda tillsammans med iskallt vatten, salt, olivolja och honung. Rör tills jästen löst sig.
2. Blanda i mathavret samt vetekli och mjöl. Arbeta tills degen känns smidig (ca 5-7 minuter i degblandare, lite längre för hand).
3. Dela sedan degen i ca åtta ungefär lika stora bitar och forma dem runda. Lägg på plåt och pensla dem med olivolja. Lägg på plastfolie och sedan en bakduk och ställ i kylen över natten.
4. Ta sedan ut plåten på morgonen och ta bort plast och bakduk. Låt ligga framme medan ugnen når 250 grader. Grädda sedan i ca 10 minuter.

Recept: Frebaco kvarn


NÄRING PER PORTION

202,6 kcal

5,3 g protein

3,2 g fett

36 g kolhydrater

3,5 g fibrer

0,5 g mättat fett

2,9 g sockerarter totalt

0,8 g salt

Knäckechips

10 port


Ingredienser

70,0 gram Bovetemjöl 
15,0 gram Kokosmjöl kokosfibrer
30,0 gram Havremjöl fullkorn 
2,0 gram Bakpulver
15,0 gram Rapsolja
155,0 gram Vatten mineralvatten
1,0 krm Salt m. jod 


Tillagningsinstruktioner

(Smaksätt gärna enligt tipsen längst ner)

1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered 2 plåtar med bakplåtspapper.
2. Väg upp de torra ingredienserna i en bunke och blanda.
3. Tillsätt olja och kolsyrat vatten. Rör ihop till en smet.
4. Spritsa eller klicka ut smeten i ungefär en tvåkronas storlek. Det bör bli cirka 60 st totalt.
5. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och pressa ut smeten mellan papperen med exempelvis ett glas eller ett lock från en glasburk. Det ska bli platta, tunna kakor.
6. Grädda med papperet ovanpå i ca 5-6 minuter. Ta ut plåten och dra försiktigt bort papperet.
7. Sätt in plåten i ugnen igen och sänk värmen till 100 grader. Låt stå i ugnen tills de är knapriga och torra. Hur lång tid det tar beror på hur tjocka de är, men ca 20-30 minuter.

Ät gärna knäckechipsen med en god röra eller ost, men de är även goda som de är.

VARIATION
Knäckechipsen går att smaksätta på många sätt, till exempel med spenat som på bilden, flingsalt, pizzakryddor, vörtkryddor, eller anis och fänkål. Testa dig fram!

Recept: Diana Rodikov


NÄRING PER PORTION

54,2 kcal

1,6 g protein

2,1 g fett

6,7 g kolhydrater

1,4 g fibrer

0,3 g mättat fett

0,3 g sockerarter totalt

0,1 g salt

Hälsobröd

20 port


Ingredienser

2,0 dl Havregryn
5,0 dl Dinkelmjöl fullkorn 
1,0 tsk Salt havssalt u. jod 
4,0 tsk Bakpulver 
1,0 dl Linfrö hela 
2,0 msk Honung 
1,0 st Äpple m. skal 
1,0 st Morot medelstor
5,0 dl Kvarg mild naturell fett 0,2%
1,0 msk Sesamfrö u. skal
1,0 msk Pumpafrö 


Tillagningsinstruktioner

Receptet blir en limpa i brödform.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en brödform.
2. Blanda havregryn, dinkelmjöl, havssalt, bakpulver och linfrö i en skål.
3. Riv morot och äpple och blanda tillsammans med kvarg och honung i en annan skål och rör sen samman med de torra ingredienserna.
4. Tryck ut smeten i formen och dekorera med sesamfrön och pumpakärnor.
5. Grädda i 45-60 minuter.

TIPS
a) Kvargen går bra att byta ut mot filmjölk eller yoghurt.
b) Bakpulvret går bra att byta ut mot bikarbonat. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
c) Välj de frön du gillar och har tillgång till. Du kan också tillsätta nötter eller mandel.


NÄRING PER PORTION

116,2 kcal

5,7 g protein

2,7 g fett

15,8 g kolhydrater

2,9 g fibrer

0,3 g mättat fett

3,6 g sockerarter totalt

0,4 g salt