MELLANMÅL

Smoothie bowl med yoghurt frukt bär nötgranola

1 port

Ingredienser

1,0 dl Blåbär frysvara 
1,0 dl Jordgubbar frysvara 
1,0 st Banan liten
1,5 msk Havregryn glutenfria
1,0 dl Yoghurt naturell fett 3% 
2,0 msk Granola med enbart nötter och frön
0,5 st Kiwi grön 

Tillagningsinstruktioner

Använd gärna fryst banan och bär.

1. Mixa yoghurt, havregryn, halva bananen och det mesta av bären.
2. Häll upp i skål och toppa med bananskivor, kiwi, bär och granola (eller hackade nötter).


NÄRING PER PORTION

359 kcal

9,4 g protein

14,9 g fett

42,3 g kolhydrater

8,7 g fibrer

4,8 g mättat fett

30,6 g sockerarter totalt

0,1 g salt


Smoothie med bär, kvarg, lättmjölk

1 port

Ingredienser

1,0 dl Kvarg mild naturell fett 0,2%
1,0 dl Lättmjölk fett 0,5% berikad 
1,0 dl Bärblandning, bärmix
1,0 tsk Flytande honung
0,5 krm Vaniljpulver

Tillagningsinstruktioner

Mixa kvarg, lättmjölk, frysta bär, honung och gärna en knivsudd vaniljpulver till en fluffig smoothie.

Använd de bär du gillar.


NÄRING PER PORTION

151 kcal

15,3 g protein

1,1 g fett

19,1 g kolhydrater

1,9 g fibrer

0,4 g mättat fett

14,4 g sockerarter totalt

0,2 g salt

Veganska proteinbars

8 port

Ingredienser

15,0 st Dadlar Medjool
1,5 dl Ärtprotein ekologiskt pulver
1,0 dl Kakaopulver fett 20-22%
1,0 msk Kaffe bryggt 
0,5 krm Salt havssalt u. jod 

Tillagningsinstruktioner

Mixa ihop samtliga ingredienser till en deg. Dela i åtta bitar och forma bars.

TIPS
a) De går bra att frysa.
b) För extra vardagslyx kan du, som på bilden, toppa med sockerfri chokladsås och kakaonibs.

Recept: Ida Björnsund


NÄRING PER PORTION

181,1 kcal

9,8 g protein

1,6 g fett

31,4 g kolhydrater

4,7 g fibrer

0,8 g mättat fett

15,4 g sockerarter totalt

0,2 g salt

Lågkolhydratmål

1 port

Ingredienser

1,0 st Ägg kokt 
4,0 skiva Skinka rökt/kokt pålägg 3% fett
4,0 skiva Ost hårdost fett 17% 
50,0 gram Gurka 
1,0 st Tomat 
0,5 st Paprika gul 

Tillagningsinstruktioner

Koka ägget och skär grönsakerna i valfria bitar.

Ät eventuellt med en yoghurtsås.
Välj de grönsaker du gillar och har tillgång till.


NÄRING PER PORTION

261 kcal

28,8 g protein

13,5 g fett

5,4 g kolhydrater

1,4 g fibrer

6,3 g mättat fett

4,9 g sockerarter totalt

2,1 g salt

Glutenfri smörgås med äggröra

2 port

Ingredienser

2,0 tsk Olivolja 
2,0 st Ägg rått eko. 
2,0 skiva Bröd mörkt glutenfritt 
1,0 krm Salt havssalt u. jod

Tillagningsinstruktioner

1. Värm upp en stekpanna på ganska låg värme och häll i olivoljan.
2. Rosta eventuellt brödet i brödrost.
3. Knäck i äggen i pannan och börja röra om i direkt det börjar koagulera. Rör konstant och ta bort pannan från värmen om det stelnar för snabbt. Äggröran är klar när den är len och mjuk utan allt för stora bitar. Det brukar ta ca 2-3 minuter.
3. Fördela på bröden och strö över lite flingsalt, peppar och gärna lite gräslök.

Ät gärna med en grönsak eller frukt.


NÄRING PER PORTION

204,5 kcal

7,1 g protein

11,9 g fett

16,4 g kolhydrater

1,9 g fibrer

2,4 g mättat fett

1,6 g sockerarter totalt

0,5 g salt

Majskaka med avokado

1 port

Ingredienser

1,0 st Majskakor ekologiska
0,5 st Avokado 
0,5 krm Salt havssalt u. jod 
0,5 tsk Sesamfrö u. skal 

TillagningsinstruktionerMosa (eller skiva) avokado på majskakan. Strö över lite salt och sesamfrön.

Recept: ica.se


NÄRING PER PORTION

148 kcal

1,9 g protein

12,7 g fett

5,6 g kolhydrater

3,1 g fibrer

2,2 g mättat fett

0,3 g sockerarter totalt

0,4 g salt

Saftiga energikakor

6 port

Ingredienser

1,0 st Banan medelstor
2,0 msk Mandelsmör, mandelpasta
2,0 msk Agavesirap
2,0 dl Havregryn glutenfria
4,0 msk Pumpafrö
3,0 msk Chiafrö 
4,0 tsk Kanel, malen
1,0 krm Salt m. jod


Tillagningsinstruktioner

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mosa bananen i en skål. Tillsätt mandelsmör och agavesirap. Rör om ordentligt tills det blir en jämn smet.
3. Tillsätt havregryn, pumpafrön, chiafrön, kanel och en nypa salt. Blanda ordentligt.
4. Forma till kakor på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 10-15 minuter.

VARIATION
a) Byt ut pumpafrön mot andra valfria frön eller nötter.
b) Smaksätt med valfria torkade bär eller lite kakaonibs.


NÄRING PER PORTION

175,2 kcal

5,3 g protein

8,6 g fett

17,8 g kolhydrater

4,9 g fibrer

1,1 g mättat fett

3,5 g sockerarter totalt

0,3 g salt

Overnight oats glutenfri

2 port

Ingredienser

2,0 dl Havregryn glutenfria
0,5 msk Chiafrö 
0,3 krm Salt m. jod 
3,0 dl Mellanmjölk fett 1,5% berikad 


Tillagningsinstruktioner

1. Lägg glutenfria havregryn, chiafrön, salt och eventuell smaksättning i en bunke eller fördela i portionsskålar. Häll över mjölk eller växtdryck och rör om. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten i minst 7 tim.
2. Servera gärna gröten med färska bär, fröer, nötter eller färsk frukt.

Förslag på smaksättning (för 2 port)
1 tsk kanel, 1 krm vaniljpulver och 1 krm kardemumma

FÖRSLAG PÅ TOPPING
Blandade färska bär
Kokoschips
Frukt som äpple eller banan
Flytande honung
Blandade nötter


NÄRING PER PORTIO

211 kcal

10,7 g protein

5,4 g fett

27,9 g kolhydrater

4,3 g fibrer

2,1 g mättat fett

8,3 g sockerarter totalt

0,3 g salt

Fruktspett med vaniljkesella

4 port

Ingredienser

1,0 st Banan medelstor 
150,0 gram Nätmelon 
150,0 gram Ananas 
3,0 dl Jordgubbar 
2,0 dl Vaniljkesella, 7,5% fett


Tillagningsinstruktioner

1. Dela frukt och bär i lämpliga bitar och trä upp på spett. Dippa i vaniljkesella (vaniljkvarg) och ät.

TIPS
Om grillen är varm blir det gott att grilla dem ett par minuter.


NÄRING PER PORTION

154,2 kcal

4,7 g protein

4 g fett

21,6 g kolhydrater

1,8 g fibrer

2,4 g mättat fett

13,3 g sockerarter total

0,1 g salt