FÖRÄTTER/SMÅRÄTTER
Mangosallad med mynta och lime
4 port
Ingredienser
200,0 gram Mango
2,0 st Kiwi grön
300,0 gram Honungsmelon
0,5 st Lök röd
25,0 gram Ruccolasallat
10,0 gram Mynta färsk
2,0 msk Limejuice färskpressad
0,5 msk Olivolja
0,5 tsk Joderat salt
Tillagningsinstruktioner
1. Skala mango och kiwi och skär fruktköttet i bitar. Dela melonen, ta bort kärnor och skal och tärna.
2. Hacka rödlöken och blanda med frukt och ruccola.
3. Hacka myntan, pressa limefrukten, blanda med olivoljan och smaka av med salt. Blanda ner i salladen.
Recept och bild: Masesgården
NÄRING PER PORTION
112,2 kcal
1,5 g protein
2,4 g fett
17,1 g kolhydrater
2,8 g fibrer
0,3 g mättat fett
14,5 g sockerarter totalt
0,7 g salt
Ceviche på räkor med gurkyoghurt
½ dl Citronsaft
½ msk Olivolja
½ tsk Salt
1/2 Hackad röd chili
1 tsk Flytande honung
200 g Skalade räkor
1/2 dl Turkisk yoghurt
1/2 Gurka
2 msk Hackad färsk koriander
Gör så här
Näringsvärden, per port
Energi: 85 kcal
Protein: 10 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 3 g
Fylld förrättsgrape
2 Blodgrape
100 g Rökt skinka i skivor
1/2 Färsk röd chili
50 g Blandad grönsallad och salladsskott
1½ dl Gräddfil
1 Pressad vitlöksklyfta
2 krm Salt
Gör så här
Näringsvärden, per port
Energi: 120 kcal
Protein: 8 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 5 g
Coleslaw, lätt
4 port
Ingredienser
250,0 gram Vitkål
1,0 st Morot
0,5 tsk Joderat salt
1,5 dl Turkisk yoghurt fett 10%
1,0 tsk Senap fransk
1,0 tsk Flytande honung
0,2 tsk Svartpeppar
Tillagningsinstruktioner
1. Grovriv eller finstrimla vitkålen och riv moroten grovt. Blanda med saltet och låt stå ca 30 min. Pressa sedan ur den mesta vätskan.
2. Blanda turkisk yoghurt, fransk senap, flytande honung och svartpeppar i en skål. Tillsätt grönsaksrivet och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
NÄRING PER PORTION
80,8 kcal
2,5 g protein
4 g fett
7,4 g kolhydrater
2 g fibrer
2,6 g mättat fett
7,8 g sockerarter totalt
0,8 g salt
Tonfiskröra med turkisk yoghurt
4 port
Ingredienser
1,0 burk Tonfisk i vatten konserv. avrunnen
1,5 dl Turkisk yoghurt fett 10%
1,0 dl Purjolök
1,0 st Äpple m. skal
0,3 tsk Joderat salt
1,0 tsk Curry, kryddblandning
Tillagningsinstruktioner
1. Skölj och strimla purjolöken. Finhacka äpplet. Blanda den avrunna tonfisken med turkisk yoghurt, purjolök, äpple och curry. Smaka av med salt och peppar.
VARIATION
Byt ut curry mot andra valfria kryddor.
NÄRING PER PORTION
106,8 kcal
10,9 g protein
4,3 g fett
5 g kolhydrater
1,1 g fibrer
2,6 g mättat fett
4,8 g sockerarter totalt
0,8 g salt
Grön potatissallad
5 port
Ingredienser
500,0 gram Potatis kokt m. salt
3,5 dl Gröna ärter
1,0 dl Vatten kranvatten
1,0 msk Citronjuice färskpressad
1,0 st Lök gul
2,0 msk Rapsolja
0,5 tsk Joderat salt
0,3 tsk Svartpeppar
Tillagningsinstruktioner
1. Skala potatisen och skär i bitar.
2. Skala och hacka löken grovt. Mixa den tillsammans med ärter, vatten, citronsaft och rapsolja. Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda dressingen med potatisen och strö över några ärtor.
Recept och bild: Masesgården
NÄRING PER PORTION
170,2 kcal
4,4 g protein
5,5 g fett
23,2 g kolhydrater
4,9 g fibrer
0,4 g mättat fett
3,6 g sockerarter totalt
0,8 g salt
Treveckorssallad- Vitkålssallad med lång hållbarhet
Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)
Gör så här:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering.
Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.
Recept: Zeinas Kitchen
Grovt bröd med färskost och rökt lax
1 port
Ingredienser
1,0 skiva Rågbröd fullkorn osötat fibrer ca 9%
2,0 msk Färskost cream cheese lätt fett 15%
1,0 skiva Lax kallrökt
Tillagningsinstruktioner1. Bred färskost på brödet och lägg på en skiva lax.
TIPS
Fungerar fint som lättlunch om man äter en fräsch grönsallad som tillbehör.
NÄRING PER PORTION
236 kcal
13,8 g protein
9,8 g fett
17,7 g kolhydrater
3,1 g fibrer
3,9 g mättat fett
1,2 g sockerarter totalt
1,9 g salt
Äggröra på rostat bröd och stekt tomat
1 port
Ingredienser
1,0 st Tomat
0,5 tsk Rapsolja
2,0 st Ägg rått
1,0 msk Mellanmjölk fett 1,5% berikad
0,3 tsk Joderat salt
0,1 tsk Svartpeppar
1,0 tsk Smör fett 80%
1,0 skiva Vitt bröd fullkorn typ fiberfranska mjölk fibrer ca 4%
Tillagningsinstruktioner1. Hetta upp en liten stekpanna, dela tomaten, salta, peppra och stek den i några droppar olivolja ca 5-10 minuter eller tills äggröran är klar.
2. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och krydda med salt och peppar.
3. Värm upp oljan i en panna och häll i äggsmeten. Stek på svag värme och rör hela tiden tills äggröran får krämig konsistens.
4. Rosta brödet, lägg äggröran ovanpå och ät tillsammans med den stekta tomaten.
VARIATION
Byt ut tomaten mot andra valfria grönsaker.
NÄRING PER PORTION
297 kcal
16 g protein
17,4 g fett
18,1 g kolhydrater
2,1 g fibrer
5,8 g mättat fett
4,3 g sockerarter totalt
2,3 g salt
Följ mig gärna på sociala medier