HUVUDRÄTT
Lax med blomkålssallad och vitlökscréme
4 personer
Sallad:
200g blomkål
3 dllins-, ärt- och kikärtsris
salt
1 tetra/burk kokta kikärtor (à 400g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
3 msk olja från de soltorkade tomaterna
salt, peppar,persillade
1/2 kruka färsk bladpersilja
Stekt lax:
4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar, chilipulver
Vitlökscrème:
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt
Kycklingsallad med halloumi, soltorkade tomater och almfrukt
6 personer
Couscous:
3 dl couscous
1 msk rapsolja
1 tsk tryffelolja
Sallad:
60g rensad almfrukt
4 blad romansallad
10 bitar soltorkade tomater i olja
1 tetra/burk svarta bönor
0,5 dl pumpafrön
1 paket halloumi (ca 200g)
Kyckling:
4 kycklingbröstfiléer
smör att steka i
1 msk rapsolja
2 msk skånsk senap
salt, peppar, persillade
Dressing:
1 dl creme fraiche
2 msk vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
persillade, salt, peppar
Kycklingfilé med rostade rotsaket, äpple och yoghurt
4 personer
Rostade rotsaker:
500g fast potatis
500g rotselleri
1 stort rött äpple
3 morötter
salt, peppar
1/4 kruka färsk timjan
Kycklingfilé:
4 kycklingfiléer
grillolja
salt, peppar, vitlökspulver
Tillbehör:
2 dl matlagningsyoghurt
1. Skiva potatisen och skär rotselleri till bitar och morötterna till stavar. Kärna ut och skär äpplet till bitar. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner rotsakerna. Salta och peppra. Ställ in i 225°C i 30 minuter eller till rotsakerna mjuknat. Rör gärna om i formen efter halva tiden.
2. Stek eller grilla kycklingfiléerna tillsammans med grillolja och kryddor. Servera med yoghurten.
Kycklingpasta med vitlök och tomat
2 port
Ingredienser
300,0 gram Kyckling bröstfilé rå u. skinn
0,8 tsk Joderat salt
0,5 tsk Chilipeppar torkad
1,0 tsk Paprikapulver
0,3 tsk Svartpeppar
1,0 st Schalottenlök
2,0 klyfta Vitlök
1,0 msk Olivolja
1,0 msk Tomatpuré konc. konserv.
3,0 st Tomat
1,0 msk Basilika färsk
400,0 gram Pasta kokt m. salt
0,5 dl Ost hårdost parmesan fett 30%
Tillagningsinstruktioner
1. Skär kycklingen i små bitar och krydda med chilipeppar, paprikapulver, svartpeppar och salt.
2. Finhacka lök och vitlök och skär tomaterna i bitar.
3. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen. Tillsätt lök, och vitlök och stek ytterligare några minuter.
4. Tillsätt tomathacket, basilika, tomatpuré och lite vatten och koka ihop några minuter.
5. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen (ca 75 g okokt pasta per portion).
6. Blanda ned den kokta pastan och den rivna osten i kycklingsåsen. Garnera eventuellt med färsk basilika.
Servera med en fräsch sallad.
NÄRING PER PORTION
573 kcal
49,3 g protein
12,9 g fett
61,2 g kolhydrater
6,7 g fibrer
3,6 g mättat fett
6 g sockerarter totalt
3,5 g salt
Proteinrik broccoligratäng
4 port
Ingredienser
500,0 gram Broccoli
1,0 st Lök gul
0,5 msk Rapsolja
4,0 st Ägg rått
500,0 gram Keso Cottage Cheese fett 4%
2,0 dl Vatten kranvatten
1,0 msk Grönsaksfond
0,5 tsk Salt m. jod
0,5 tsk Svartpeppar
2,0 msk Pesto m. basilika pinjenötter cashewnötter
100,0 gram Ost hårdost fett 10%
Tillagningsinstruktioner
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hacka löken och dela broccolin i mindre bitar.
3. Stek grönsakerna i oljan tills de mjuknar. Lägg i en ugnsfast form.
4. Blanda ägg, keso, vatten, grönsaksfond, salt, peppar och pesto. Häll blandningen över broccolin.
5. Strö över ost och gratinera i ugnen ca 20 minuter eller tills gratängen får fin färg.
VARIATION
Det går bra att byta ut broccoli mot blomkål eller andra valfria grönsaker.
Recept: Ida Björnsund
NÄRING PER PORTION
375,2 kcal
37,7 g protein
19,3 g fett
10 g kolhydrater
5,9 g fibrer
7,4 g mättat fett
6,1 g sockerarter totalt
4,1 g salt
Persiskt dillris med räkor
2 port
Ingredienser
6,0 dl Ris basmati kokt m. salt
4,0 tsk Rapsolja
2,0 msk Dill färsk
1,5 dl Vatten kranvatten
200,0 gram Räka kokt
TillagningsinstruktionerBeräkna 1 dl okokt ris per portion.
KOKNING AV RISET
1. Koka upp 2 liter vatten + 2 msk salt i en gryta med nonstickbeläggning. Tillsätt 2 dl ris (för 2 portioner) och låt koka i 10-15 min.
2. När riset flyter upp till ytan, känn efter om det är lagom mjukt. Sila av och låt stå i ca 10 min.
FÄRDIGSTÄLL DILLRISET
1. Lägg tillbaka riset i grytan och strö på färsk dill (eller torkad dill). Häll över rapsoljan och vattnet. Lägg på lock eller bakplåtspapper och låt ångkoka ca 5 min på svag värme.
4. Känn efter om riset är mjukt och stabilt. Om det känns för fast så tillsätt lite mer vatten.
Ät tillsammans med räkorna och gärna en kall sås och valfria grönsaker.
TIPS
Byt ut räkorna till exempelvis grillad lax eller tonfisk.
Recept: Diana Rodikov
NÄRING PER PORTION
466,5 kcal
25,6 g protein
10,5 g fett
66,2 g kolhydrater
0,6 g fibrer
1 g mättat fett
0,3 g sockerarter totalt
3,1 g salt
Fetaostbiffar, salsa och rostad potatis
4 port
Ingredienser
800,0 gram Potatis rå
1,0 msk Olivolja
1,0 tsk Salt m. jod
1,0 klyfta Vitlök
1,0 st Ägg rått
500,0 gram Nötfärs fett 12% rå
150,0 gram Vitost fett 10%
10,0 st Oliver, kalamata
1,0 msk Rosmarin, färsk
0,5 tsk Salt m. jod
2,0 krm Svartpeppar
0,5 msk Olivolja
4,0 st Tomat
1,0 st Lök röd
0,5 st Chilipeppar färsk
2,0 msk Olivolja
1,0 krm Salt m. jod
0,5 dl Persilja blad
2,0 msk Limejuice färskpressad
Tillagningsinstruktioner
ROSTAD POTATIS
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisarna om det inte redan är gjort. Dela stora potatisar. Lägg på en ugnsplåt med plåtpapper. Ringla över olja, salta och blanda runt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills de är mjuka och fått fin gyllene färg.
BIFFARNA
Pressa vitlöken och blanda med ägg, färs, smulad fetaost/vitost, hackade oliver, rosmarin, salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme Stek gärna först en liten provbit och smaka av kryddningen. Forma biffar och stek i olja, ca 4-5 minuter på varje sida.
TOMATSALSA
Tärna tomater, finhacka lök (röd eller gul), chili och persilja (och/eller koriander). Blanda med limejuice och olivolja. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.
TIPS
a) Om du ska steka många biffar är det smart att bryna dem snabbt i stekpanna och lägga alla i en ugnsform eller på en plåt. Sen steker du dem färdigt i ugnen på 225 grader i samband med serveringen. Använd gärna en stektermometer. Temperaturen i mitten bör vara ca 70 grader.
NÄRING PER PORTION
626,5 kcal
37,2 g protein
34,1 g fett
38,9 g kolhydrater
6,2 g fibrer
11,9 g mättat fett
5,3 g sockerarter totalt
4,6 g salt
Sesamstekt lax med teriyakinudlar
2 port
Ingredienser
320,0 gram Nudlar äggnudlar kokta m. salt
0,5 dl Teriyakisås
300,0 gram Lax odlad Norge fjordlax rå
0,3 tsk Salt m. jod
1,0 msk Sesamfrö u. skal
1,0 msk Limejuice färskpressad
0,5 krm Salt m. jod
0,5 krm Svartpeppar
0,5 msk Olivolja
1,0 st Paprika grön
100,0 gram Gurka
Tillagningsinstruktioner
1. Sätt ugnen på 150 grader och koka upp osaltat vatten till nudelkoket.
2. Lägg portionsbitar av lax i en ugnsfast form och krydda med salt och sesamfrö. Sätt in formen mitt i ugnen och stek 10-15 minuter eller tills laxens innertemperatur är ca 54 grader.
3. Vispa ihop limejuice, salt, peppar och olivolja i en skål. Strimla paprikan, tärna gurkan och blanda med dressingen.
4. Koka nudlarna i det osaltade vattnet. Beräkna ca 60 g okokta nudlar per portion. Häll sen nudlarna i ett durkslag och spola i ljummet vatten. Lägg tillbaka nudlarna i kastrullen och rör ner hälften av teriyakisåsen.
5. Blanda nudlar och grönsaker och toppa med laxen och resten av teriyakisåsen.
Inspiration från ica.se
NÄRING PER PORTION
621,5 kcal
40,3 g protein
29,7 g fett
47,4 g kolhydrater
2,9 g fibrer
4,2 g mättat fett
8,9 g sockerarter totalt
3,2 g salt
Svamprisotto
2 port
Ingredienser
2,0 st Schalottenlök
1,0 klyfta Vitlök
1,0 st Svampbuljong tärning
5,0 dl Vatten kranvatten
1,0 msk Olivolja
1,5 dl Ris avorio okokt
1,0 dl Alkoholfritt vin
125,0 gram Champinjon
1,0 tsk Smör fett 80%
1,0 dl Parmesanost riven fett 30%
1,0 dl Ruccolasallat
Tillagningsinstruktioner
(Vinet ska vara torrt vitt vin och behöver absolut inte vara alkoholfritt. Alkoholen kokar nämligen bort.)
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Koka upp vatten och buljongtärning (eller fond). Buljongen ska hållas varm.
3. Fräs lök och vitlök i olivolja på låg värme utan att den tar färg. Använd en tjockbottnad kastrull. Höj värmen och tillsätt riset. Fräs tills riset är glansigt och häll då på vinet och låt kokta in.
4. Späd med en tredjedel av den varma buljongen och låt det koka upp under omrörning. Dra ner värmen så det kokar sakta och pytsa i mer buljong allteftersom den sugs upp av riset, ca 0,5-1 dl i taget. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
5. Under tiden som risotton kokar så ansar och skivar du svampen och steker den i torr stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt sedan lite smör och stek klart. Krydda med salt och peppar.
6. När risotton är klar så ska den vara ganska lös och krämig i konsistensen. Om den är för fast kan du späda med lite vatten eller mer buljong. Blanda ner svampen och den rivna parmesanosten. Servera direkt med lite ruccola på toppen och en god sallad vid sidan om.
VARIATION
a) Välj kantareller, karljohansvam, portabello eller andra goda svampar.
b) Byt ut parmesan mot Västerbottenost.
Inspiration och bild: Ica.se
NÄRING PER PORTION
448,5 kcal
15,2 g protein
16,9 g fett
57,2 g kolhydrater
3 g fibrer
6,9 g mättat fett
5 g sockerarter totalt
2,3 g salt
Italiensk tonfisksallad med oliver och mozzarella
2 port
Ingredienser
100,0 gram Romansallat
0,5 st Lök röd
10,0 st Tomat körsbärstomat röd
1,0 burk Tonfisk i vatten konserv. avrunnen
1,0 dl Oliver gröna
125,0 gram Ost mozzarella fett 18%
0,5 tsk Italiensk salladskrydda
1,0 msk Äppelcidervinäger ättiksyra 7%
1,0 msk Olivolja
1,0 msk Basilika färsk
Tillagningsinstruktioner
1. Skölj och strimla salladen. Skala och hacka löken. Dela körsbärstomaterna.
2. Lägg upp salladen på ett fat eller direkt på tallrikar och fördela oliver, bitar av mozzarellan, tonfisk, tomater och rödlök över den.
3. Blanda vinäger, olja och salladskrydda i en liten flaska, burk eller skål. Skaka eller vispa så det blandar sig och ringla över salladen.
Garnera gärna med färsk basilika.
NÄRING PER PORTION
344,5 kcal
30 g protein
21,3 g fett
7,3 g kolhydrater
3,3 g fibrer
8,2 g mättat fett
4,9 g sockerarter totalt
2,4 g salt
Gratäng-frittata
4 port
Ingredienser
500,0 gram Linspasta kokt
1,0 msk Olivolja
10,0 st Ägg rått eko.
2,0 dl Kokosmjölk fett ca 6%
1,0 tsk Joderat salt
0,2 tsk Svartpeppar
250,0 gram Morot stor
2,0 dl Babyspenat
Tillagningsinstruktioner
TIPS
Använd gärna de rester du har till detta recept. Om du inte har kokt linspasta så går det lika bra med vanlig pasta eller kokt potatis. Det går också bra att byta ut de rivna morötterna mot rödbetor, palsternacka, zucchini eller något annat du hittar i kylen.
1. Sätt ugnen på 225°C. Smörj en bakform (ca 28 x 20 cm) med olivolja
2. Vispa upp ägg, kokosmjölk light (eller vanlig mjölk) och salt i en stor skål.
3, Riv morötterna och vänd ner dem, spenaten och pastan i äggblandningen. Häll sen allt i formen.
4. Baka i ca 20-25 minuter eller tills gratängen fått gyllene färg.
Servera gärna med en enkel tomatsallad för en balanserad syrlighet.
Recept: Kung Markatta
NÄRING PER PORTION
425,2 kcal
27,9 g protein
20,1 g fett
29,5 g kolhydrater
7,8 g fibrer
7,3 g mättat fett
5,9 g sockerarter totalt
2 g salt
Grönsaksplättar med myntayoghurt
2 port
Ingredienser
200,0 gram Rotselleri
100,0 gram Morot
100,0 gram Squash
65,0 gram Babyspenat
1,0 dl Persilja blad
1,0 dl Ost hårdost parmesan fett 30%
2,0 st Ägg rått eko.
0,5 dl Majsstärkelse
0,5 tsk Joderat salt
0,5 tsk Svartpeppar
1,0 msk Smör fett 80%
1,0 dl Turkisk yoghurt fett 10%
0,3 dl Mynta färsk
Tillagningsinstruktioner
1. Skala rotselleri och morötter och riv grovt. Riv även zucchinin. Krama vätskan ur grönsakerna.
2. Blanda rivet med spenat (eller mangold), persilja, parmesan, ägg, majsstärkelse, salt och peppar till en smet.
3. Stek ca 12 plättar i lite smör några minuter per sida tills de är gyllenbruna.
4. Blanda yoghurt och mynta. Smaksätt med salt och lite peppar.
Servera plättarna med myntayoghurt och en fräsch sallad.
TIPS
Som förrätt eller tillsammans med annat räcker satsen till ca 6 personer.
Recept o bild: Ica.se
NÄRING PER PORTION
394 kcal
18,4 g protein
22,8 g fett
24,8 g kolhydrater
6,4 g fibrer
12,6 g mättat fett
10,2 g sockerarter totalt
2,3 g salt
Följ mig gärna på sociala medier