DRYCKER
Ingefärsshot
15 port
Ingredienser
250,0 gram Ingefära färsk i bit
10,0 dl Vatten kranvatten
0,5 dl Honung
120,0 gram Citronjuice färskpressad
Tillagningsinstruktioner
1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas.
2. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda under lock i 20 minuter. Ingefära tål inte att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas.
3. Sila av, låt svalna något, tillsätt honung och rör tills den har lösts upp.
4. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
5. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan när det är dags att shotta.
Kickstarta gärna dagen med denna dryck. Observera att det blir starkt!
NÄRING PER PORTION
31,1 kcal
0,4 g protein
0,1 g fett
7,3 g kolhydrater
0,3 g fibrer
0 g mättat fett
3,6 g sockerarter totalt
0 g salt
Mango- och avokadosmoothie
2 port
Ingredienser
1,0 st Avokado
200,0 gram Mango
2,0 tsk Ingefära färsk riven
2,0 dl Havredryck fett 0,5 % ekologisk
2,0 msk Citronjuice färskpressad
Tillagningsinstruktioner
1. Skala mango och avokado och dela i mindre bitar. Det går bra att använda frusen mango om man vill.
2. Mixa tillsammans med havredryck (och isbitar om man inte använder frusen mango) och smaksätt med ingefära och färskpressad citronsaft.
NÄRING PER PORTION
230 kcal
3 g protein
12,9 g fett
20,7 g kolhydrater
4,9 g fibrer
2,2 g mättat fett
15 g sockerarter totalt
0,1 g salt
Tomatdrink med sting
1 port
Ingredienser
2,0 dl Tomatjuice konserv. drickf.
2,0 msk Limejuice färskpressad
0,5 tsk Ingefära färsk riven
0,2 tsk Tabasco
10,0 gram Lime
20,0 gram Stjälkselleri
Tillagningsinstruktioner
1. Blanda tomatjuice med limejuice, saften från den rivna ingefäran och några droppar tabasco. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt och peppar.
2. Häll upp i ett glas med isbitar och garnera med limeskivor och en selleristjälk.
TIPS
Du kan använda tomater istället för tomatjuice, men då kör du dem först i en råsaftcentrifug.
NÄRING PER PORTION
59 kcal
2 g protein
0,3 g fett
10 g kolhydrater
3,3 g fibrer
0 g mättat fett
7,2 g sockerarter totalt
1,9 g salt
Smoothie med avokado, frukt och spenat
2 port
Ingredienser
0,5 st Avokado
100,0 gram Ananas
100,0 gram Mango
35,0 gram Babyspenat
0,5 st Lime
2,0 dl Havredryck fett 1,5% berikad
Tillagningsinstruktioner
1. Lägg bitar av avokado, ananas, mango och spenat i en mixer eller matberedare. Använd gärna frusen frukt så behövs ingen is.
2. Tillsätt rivet limeskal och limejuice. Mixa allt och häll på havredryck eller annan växtbaserad dryck och eventuellt lite vatten i omgångar till valfri konsistens.
NÄRING PER PORTION
181 kcal
2,9 g protein
7,8 g fett
21,1 g kolhydrater
3,9 g fibrer
1,3 g mättat fett
14,6 g sockerarter totalt
0,1 g salt
Grön juice med selleri och äpple
2 port
Ingredienser
200,0 gram Stjälkselleri
2,0 st Äpple m. skal
1,0 msk Ingefära färsk riven
2,0 st Lime
Tillagningsinstruktioner
Skölj frukter och grönsaker, skär bort yttersta skalet på limefrukterna och juica i juicepress/råsaftcentrifug.
NÄRING PER PORTION
109 kcal
1,3 g protein
0,3 g fett
20,9 g kolhydrater
4,6 g fibrer
0 g mättat fett
11,6 g sockerarter totalt
0,2 g salt
Iste med bär o frukt
2 port
Ingredienser
5,0 dl Grönt te
2,0 dl Hallon
1,0 st Persika nektarin
Tillagningsinstruktioner
1. Brygg ett gott grönt te enligt anvisning på förpackningen, ca 2,5 dl te per portion. Låt svalna.
2. Skär persikan i mindre bitar och häll teet över bär och frukt. Ställ i kylskåp minst en timme eller över natten.
3. Servera fruktteet iskallt och garnera gärna med citronmeliss eller ätbara blommor.
VARIATION
Välj andra bär och frukter. Beräkna ca 1 dl bär och 1 dl frukt per portion.
NÄRING PER PORTION
51 kcal
1,1 g protein
0,4 g fett
8,4 g kolhydrater
3,4 g fibrer
0,1 g mättat fett
7,8 g sockerarter totalt
0 g salt
Följ mig gärna på sociala medier