DRYCKER

Ingefärsshot

15 port


Ingredienser

250,0 gram Ingefära färsk i bit
10,0 dl Vatten kranvatten 
0,5 dl Honung 
120,0 gram Citronjuice färskpressad 


Tillagningsinstruktioner

1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas.
2. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda under lock i 20 minuter. Ingefära tål inte att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas.
3. Sila av, låt svalna något, tillsätt honung och rör tills den har lösts upp.
4. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
5. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan när det är dags att shotta.

Kickstarta gärna dagen med denna dryck. Observera att det blir starkt!


NÄRING PER PORTION

31,1 kcal

0,4 g protein

0,1 g fett

7,3 g kolhydrater

0,3 g fibrer

0 g mättat fett

3,6 g sockerarter totalt

0 g salt

Mango- och avokadosmoothie

2 port


Ingredienser

1,0 st Avokado 
200,0 gram Mango 
2,0 tsk Ingefära färsk riven
2,0 dl Havredryck fett 0,5 % ekologisk
2,0 msk Citronjuice färskpressad 


Tillagningsinstruktioner

1. Skala mango och avokado och dela i mindre bitar. Det går bra att använda frusen mango om man vill.
2. Mixa tillsammans med havredryck (och isbitar om man inte använder frusen mango) och smaksätt med ingefära och färskpressad citronsaft.


NÄRING PER PORTION

230 kcal

3 g protein

12,9 g fett

20,7 g kolhydrater

4,9 g fibrer

2,2 g mättat fett

15 g sockerarter totalt

0,1 g salt

Tomatdrink med sting

1 port


Ingredienser

2,0 dl Tomatjuice konserv. drickf. 
2,0 msk Limejuice färskpressad 
0,5 tsk Ingefära färsk riven
0,2 tsk Tabasco
10,0 gram Lime 
20,0 gram Stjälkselleri 


Tillagningsinstruktioner

1. Blanda tomatjuice med limejuice, saften från den rivna ingefäran och några droppar tabasco. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt och peppar.
2. Häll upp i ett glas med isbitar och garnera med limeskivor och en selleristjälk.

TIPS
Du kan använda tomater istället för tomatjuice, men då kör du dem först i en råsaftcentrifug.


NÄRING PER PORTION

59 kcal

2 g protein

0,3 g fett

10 g kolhydrater

3,3 g fibrer

0 g mättat fett

7,2 g sockerarter totalt

1,9 g salt

Smoothie med avokado, frukt och spenat

2 port


Ingredienser

0,5 st Avokado 
100,0 gram Ananas 
100,0 gram Mango 
35,0 gram Babyspenat
0,5 st Lime 
2,0 dl Havredryck fett 1,5% berikad 


Tillagningsinstruktioner

1. Lägg bitar av avokado, ananas, mango och spenat i en mixer eller matberedare. Använd gärna frusen frukt så behövs ingen is.
2. Tillsätt rivet limeskal och limejuice. Mixa allt och häll på havredryck eller annan växtbaserad dryck och eventuellt lite vatten i omgångar till valfri konsistens.


NÄRING PER PORTION

181 kcal

2,9 g protein

7,8 g fett

21,1 g kolhydrater

3,9 g fibrer

1,3 g mättat fett

14,6 g sockerarter totalt

0,1 g salt

Grön juice med selleri och äpple

2 port


Ingredienser

200,0 gram Stjälkselleri 
2,0 st Äpple m. skal 
1,0 msk Ingefära färsk riven
2,0 st Lime 


Tillagningsinstruktioner

Skölj frukter och grönsaker, skär bort yttersta skalet på limefrukterna och juica i juicepress/råsaftcentrifug.


NÄRING PER PORTION

109 kcal

1,3 g protein

0,3 g fett

20,9 g kolhydrater

4,6 g fibrer

0 g mättat fett

11,6 g sockerarter totalt

0,2 g salt

Iste med bär o frukt

2 port


Ingredienser

5,0 dl Grönt te
2,0 dl Hallon 
1,0 st Persika nektarin 


Tillagningsinstruktioner

1. Brygg ett gott grönt te enligt anvisning på förpackningen, ca 2,5 dl te per portion. Låt svalna.
2. Skär persikan i mindre bitar och häll teet över bär och frukt. Ställ i kylskåp minst en timme eller över natten.
3. Servera fruktteet iskallt och garnera gärna med citronmeliss eller ätbara blommor.

VARIATION
Välj andra bär och frukter. Beräkna ca 1 dl bär och 1 dl frukt per portion.


NÄRING PER PORTION

51 kcal

1,1 g protein

0,4 g fett

8,4 g kolhydrater

3,4 g fibrer

0,1 g mättat fett

7,8 g sockerarter totalt

0 g salt