DESSERTER/FIKA

Yoghurtglass med smak av hallon och mango

4 port


3 dl turkisk yoghurt

500 g frysta hallon och mango

1/2 dl florsocker

1 lime

citronmeliss


Gör så här:

Mixa yoghurt, frysta hallon och mango (spara lite till garnering) med florsocker i en mixer eller matberedare. Smaka av med limesaft.

Lägg upp i portionsglas och garnera med de sparade bären. Servera genast.




Snabb mangoglass med kvarg

4 port


250 g fryst mango

1 dl färskpressad apelsinjuice

1 dl vaniljkvarg

1 msk riven ingefära

1 msk honung

2 msk chiafrön

1 krm salt


Gör så här:

Mixa fryst mango, apelsinjuice, kvarg, ingefära och honung slätt med stavmixer eller i en matberedare.

Tillsätt chiafrön och salt. Mixa snabbt ihop. Lägg upp i glas och servera direkt.

Kolabollar

20 port

Ingredienser

180,0 gram Dadlar Medjool
1,0 tsk Salt havssalt u. jod 
0,5 dl Kokosolja 
1,0 tsk Vaniljpulver
80,0 gram Mörk choklad kakao ≥ 70% 


Tillagningsinstruktioner

1. Mixa urkärnade dadlar, kokosolja, vaniljpulver och havssalt till en smet. Ha tålamod för det tar en stund innan den går ihop. Låt stå kallt till den stelnat något.
2. Smält chokladen. Rulla 20 bollar och doppa i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.


NÄRING PER PORTION

67,9 kcal

0,6 g protein

3,7 g fett

8,2 g kolhydrater

0,7 g fibrer

2,9 g mättat fett

4 g sockerarter totalt

0,2 g salt

Grillade nektariner med limeyoghurt

2 port

Ingredienser

2,0 st Nektarin 
0,5 st Lime 
1,0 dl Yoghurt naturell fett 10% 
1,0 msk Flytande honung
1,0 msk Mynta färsk
0,5 dl Pistaschnötter 

TillagningsinstruktionerLIMEYOGHURT
Tvätta limefrukten och finriv det yttersta skalet. Blanda skalet med yoghurt och honung. Hacka myntan och vänd ner.

NEKTARINERNA
Dela nektarinerna och ta ur kärnan. Grilla dem på utegrill eller i grillpanna.

Servera de grillade nektarinerna med limeyoghurt och grovhackade pistagenötter.

Recept: Ica.se


NÄRING PER PORTION

240 kcal

6,1 g protein

12,3 g fett

25,4 g kolhydrater

1,7 g fibrer

3,6 g mättat fett

18,5 g sockerarter totalt

0,1 g salt

Fruktspett med vaniljkesella

4 port

Ingredienser

1,0 st Banan medelstor 
150,0 gram Nätmelon 
150,0 gram Ananas 
3,0 dl Jordgubbar 
2,0 dl Vaniljkesella, 7,5% fett

Tillagningsinstruktioner1. Dela frukt och bär i lämpliga bitar och trä upp på spett. Dippa i vaniljkesella (vaniljkvarg) och ät.

TIPS
Om grillen är varm blir det gott att grilla dem ett par minuter.


NÄRING PER PORTION

154,2 kcal

4,7 g protein

4 g fett

21,6 g kolhydrater

1,8 g fibrer

2,4 g mättat fett

13,3 g sockerarter totalt

0,1 g salt

Isdruvor

2 port

Ingredienser

250,0 gram Vindruvor 


Tillagningsinstruktioner

Lägg en skål med druvor i frysen ca 2 timmar. Sen är det bara att mumsa som nyttigt godis eller isglass.

Frysta druvor påminner om sorbet i konsistensen och behåller sin goda friska smak.


NÄRING PER PORTION

94 kcal

0,8 g protein

0,2 g fett

19,5 g kolhydrater

1,6 g fibrer

0,1 g mättat fett

20,1 g sockerarter totalt

0 g salt

Pepparkaksmuffins med lingon, sockerfria

12 port

Ingredienser

75,0 gram Havremjöl fullkorn 
30,0 gram Kokosmjöl kokosfibrer
30,0 gram Bovetemjöl grovt 
3,0 gram Bikarbonat
5,0 tsk Bakpulver 
8,0 gram Pepparkakskrydda
60,0 gram Rapsolja 
50,0 gram Vispgrädde fett 36%
110,0 gram Vatten kranvatten 
170,0 gram Ägg rått 
60,0 gram Erythriol sötningsmedel

Tillagningsinstruktioner(Antalet muffins beror på formarnas storlek)

1. Sätt ugnen på 210 grader.
2. Ställ ut muffinsformar på en plåt, gärna en muffinsplåt om du har.
3. Väg upp de torra ingredienserna i en skål och blanda.
4. Väg upp grädde, vatten och rapsolja i en annan skål.
4. Vispa ägg och erythriol (sukrin) fluffigt. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna och tillsätt olja, grädde och vatten.
5. Fyll formarna till 3/4 och strö över lingonen.
6. Grädda först 5 minuter i 210 grader och sänk sedan värmen till 190 grader i ca 10 minuter beroende på formarnas storlek.

Det går även bra att göra en stor kaka av smeten. Grädda då i något längre tid och eventuellt lägre temperatur om den börjar bli mörk. Prova med en sticka så att kakan är klar. Torr sticka = färdig kaka.

Recept: Diana Rodikov


NÄRING PER PORTION

121,9 kcal

3,5 g protein

8,6 g fett

6,8 g kolhydrater

2,3 g fibrer

2 g mättat fett

0,5 g sockerarter totalt

0,6 g salt

Semmelbollar

15 port

Ingredienser

12,0 st Dadlar Soft ekologiska torkade
1,5 dl Sötmandel 
1,0 dl Havregryn glutenfria
3,0 msk Kokosolja 
1,0 msk Vatten kranvatten 
4,0 tsk Kardemumma, malen
0,8 dl Mandelspån
1,0 krm Vaniljpulver

Tillagningsinstruktioner

1. Mixa dadlar, sötmandel, havregryn, kokosolja, vatten, kardemumma och vaniljpulver.
2. Forma till matskedsstora bollar och rulla dem i mixade mandelspån. Ställ i kylskåp och låt stelna något innan serveringen.

VARIATION
Det går även bra att rulla dem i exempelvis mandelmjöl, hackad mandel eller kokos.

Recept: Annika Winterros PTgymmet


NÄRING PER PORTION

97 kcal

2,1 g protein

7,2 g fett

5 g kolhydrater

2,2 g fibrer

2,8 g mättat fett

3,2 g sockerarter totalt

0 g salt

Silkeslen chokladmousse

4 port

Ingredienser

340,0 gram Silkestofu
100,0 gram Mörk choklad kakao ≥ 70%
1,0 msk Agavesirap
1,0 msk Kaffe bryggt 

Tillagningsinstruktioner1. Hacka chokladen och smält i micron, cirka 1 minut på medelvärme, med lite omrörning i mitten. Ställ att svalna.
2. Häll av eventuell vätska från tofun.
3. Mixa tofun slät med choklad agavesirap och kaffe.
4. Fördela i glas och ställ kallt i minst 30 minuter så att moussen stelnar.

Garnera med exempelvis färska bär, mandelflakes, flagad choklad, cacaonibs eller lite chiliflakes för mer sting.

TIPS
Välj gärna en choklad med apelsinsmak och smaksätt med starkt kaffe.

Recept: Boken Bliss av Maria Borelius


NÄRING PER PORTION

209,8 kcal

7,5 g protein

11,8 g fett

18,6 g kolhydrater

0,3 g fibrer

6,1 g mättat fett

5,9 g sockerarter totalt

0,1 g salt